قُلۡ إِنَّ صَلَاتِى وَنُسُكِى وَمَحۡيَاىَ وَمَمَاتِى لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ

Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

(Al-An'aam 6:162)

10 Feb 2012

Rindu Sahabat SKK

Gambar semasa darjah lima, carilah aku kalau jumpa! hehe

Sekilas memandang zaman persekolahan sekolah rendah amat menarik sekali, sehinggakan aku ketawa seorang diri bila memikirkannya. Sungguh unik dan indah sekali, seperti aku mahukan zaman itu kembali. Tetapi semuanya itu berlalu pergi. Aku jadikan sebagai kenangan liku-liku kehidupan, untuk aku celotehkan di dalam penulisan, di jadikan sebagai hiburan untuk kengkawan.

Permulaan darjah satu di SEK.KEB.KODIANG

Pada tarikh 6.1.2000 aku bangun seawal pagi pukul 6.30 pagi, dalam keadaan usiaku masih kecil lagi, aku bersiapkan diri memakai pakaian sekolah yang baru untuk pergi ke sekolah. Tepat pukul 7 pagi dengan muka suram aku menaiki motosikal yang di tunggang oleh ayah  pergi ke sekolah baru ku. Setiba di sekolah baru, perasaan ku lain berbeza, aku melihat ramai orang yang belum aku mengenali. Pada masa itu ayah aku melihat nama aku tersenarai di dalam 1 MELATI,  tidak silap aku hanya ada tiga kelas sahaja, iaitu 1 MELATI, 1 SEROJA, 1 KENANGA. 

Di dalam bilik darjah, nama guru kelas aku jika tidak silap iaitu cikgu Norazihan, orangnya kecil dan lemah lembut tetapi ayu mukanya dan anggun sekali, dia pula ada anak yang bernama Fatihah tua setahun dari aku. Kali terakhir aku hubungi anaknya semasa anaknya selepas spm dan belajar di Kolej Matrikulasi Kedah, sekarang aku sudah lost contact untuk hubunginya lagi, kembali kepada cerita di dalam bilik darjah, aku masih ingat lagi ketika itu aku di berikan buku yang bertajuk bangau minum air dengan batu, jika tidak silap aku, dan duduk di sebelah aku ketika itu ialah Asyraf Hayazi nama seakan nama aku, nasib bukan Ashraf Hadi. 

Kami belajar seperti biasa, dan tiap-tiap hari belajar benda yang baru. Rasa seronok sangat macam nak kembali pada zaman itu, kemudiannya pula di dalam kelas aku ini, ada anak murid kesayangan guru kelas, namanya Albi Rahim orangnya cantik dan ayu sekali, sekali melihat pasti ramai yang suka. Dia bagaikan ratu di dalam kelas aku, seorang yang bijak dan cekal akalnya sehinggakan sentiasa mendapat nombor satu di dalam kelas pada masa itu. Ramai pelajar lelaki sukakan dia. Oh! sungguh bertuah Albi ketika itu.

Selepas lama di kelas 1 Melati ramai kawan yang aku mengenali, terutamanya Ku Amirul Hafizi bin Ku Zainol, dialah kawan ku yang paling aku rapat sekali, badannya besar dan berisi, orangnya kuat bagaikan badang sesiapa bergaduh mesti di bahamnya. Aku suka dengan Amirul sebab dia baik dan dia jenis diktator, semua orang hendak di bulinya, nasib pula aku tidak menjadi mangsanya, mungkin aku baik denganya.
Ada sedikit peristiwa yang aku rasa lucu  sehingga sekarang aku ingatnya, iaitu aku bergaduh dengan Azizi Kamarudin, seorang anak polos di balai polis kodiang, kacak dan hensem orangnya. Begini ceritanya...

Pada masa itu masa kelas pendidikan seni, dia datang ke tempat ku, kemudian dia bertanya tentang kotak pensil warna Luna aku, dan tidak silap aku dia terwarna lukisan aku dengan comot sekali, menyebabkan tiba-tiba perasan berasa diri ini megah aku terus membuat smack down dekatnya sehingga dia marahkan aku kemudian terus dia menangis. Nasib kelas pendidikan seni itu masa terakhir dan guru pun tiada di dalam kelas, lepas aku tengok mukanya menangis aku pun pecut lari dan loceng pulang pun berbunyi.

Pada keesokannya aku di beritahu bapa Azizi mahu berjumpa dengan ku, bukan main kecut perut ku ini, tetapi akhirnya nasib hanya usikkan kawan-kawan sahaja.
Hahahaha... wahai kawan-kawan bila aku ingatkan balik semua ini aku berasa lucu sangat dan aku pun lupa apa yang terjadi seterusnya. Apa kata aku sambung ke darjah dua.

Semasa Darjah Dua,

Seperti biasa permulaan awal tahun 2001 bangun pagi dan bapa aku menghantar seperti biasa, di dalam kelas 2 Melati dan guru kelas juga guru yang sama cuma sekolah sahaja berbeza, kami di pindahkan di sekolah cawangan kebangsaan kodiang dekat dengan Market Kodiang, di situ hanya murid darjah dua dan tiga sahaja. Di situ aktiviti aku agar nakal sedikit dengan Ku Amirul, dan di tambahkan pula dengan geng-geng samseng taik kucing, yang sekepala dengan kami berdua. 

Seperti biasa Albi tetap menjadi pelajar harapan guru kelas, dan bersama dengan beberapa orang rakannya yang lain antaranya Afini Ghazali, Syahidah Syuhaila dan banyak lagi. Tetapi di darjah dua kami menerima pelajar baru namanya Faris Mokhtar, orangnya baik dan tegap. Pada masa itu baru kenal dengan budak kelas lain, seperti Haziq Hassim, Mohd Syahir Kadir, Ismail Johari dan banyak lagi. Paling aku suka sekali Ismail Fatihi sebab ada satu pertandingan nasyid antara kelas, Perrrgh!! suaranya mantap dan sedap sekali. Menyebabkan kelas aku menjadi johan antara kelas yang lain.

Peristiwa yang kurang enak juga berlaku, seperti biasa aku tetap juga bergaduh, kalah menang belakang cerita, bertumbuk dulu beradu kekuatan baru kenal penyesalan, paling menarik sekali bila Albi datang dan berkata, "sudah! sudah! sudah! nanti polis datang, kalau hampa duk bergaduh nie", masa itu aku tengah bergaduh dengan Faris Mokhtar. Alamak! sampai polis datang, itu yang tak tahan, padahal tipu semata-mata. Dalam pada masa itu ada seorang Sir yang bernama Sir Tajol, dia memang best dan dia memang lawak, dan juga dia memang garang. Ramai pelajar sukakan dia, kerana dia mengajar dengan terbaik sekali dalam subjek bahasa Inggeris. Tak lupa juga Ustaz Kassim, anaknya sebaya dengan aku dan belajar di SEK KEB KODIANG juga, nama Fakhira Kassim.

Hahahahaha... Alamak!! aku terlupa pula, setakat itu sahaja yang aku ingat. Aduhai indahnya kenangan bila di ingatkan kembali. hehehe, sekarang aku sambung ke darjah tiga pula ya.

Semasa darjah tiga,

Seperti biasa awal tahun 2002 aku membuat perkara biasa, kemudiannya pula di kelas 3 Melati, ketika itu juga di tempatkan di sekolah cawangan di tepi Market Kodiang, 

Apa yang aku ingat ketika ini ialah, semasa darjah tiga guru kelas Teacher Maznah Hamid, orangnya berkaca mata dan isteri cikgu Majid emak kepada Hilal Anas yang sebaya usia dengan ku, cuma kelas kami sahaja yang berbeza. Dan Teacher Maznah memang baik sangat-sangat dengan semua pelajar dan dia ramai yang suka, seperti biasa pelajar harapan juga kepada Albi Rahim. Tetapi kali ini kami di geruni oleh Cikgu Din dia sorang yang garang dan guru disiplin sekolah, dia mengajar subjek bahasa melayu.

Cubitan dia menjadi sangat padu dan di geruni oleh semua pelajar, bila yang kena pasti jatuh air mata. Aku juga kerap kali kena akan cubitannya, sebab penggunaan bahasa melayu di dalam penulisan banyak yang salah, dan sekarang aku mahu ucapkan terima kasih kepadanya kerana sekarang aku dapat menulis dengan baik, tidak bukan kerana kegarangan Cikgu Din mungkin aku kurang pandai membuat karangan ketika darjah tiga, dan aku ucapkan berbanyak terima kasih, dan Allah jua segalanya yang mengaturkan semua ini.

Di takdirkan pada ketika itu Sir Tajol kembali ke Rahmatullah, selepas habis waktu persekolah aku bersama dengan beberapa orang murid yang lain pergi ke Masjid Jamek Kodiang untuk solat jenazah kepada Sir Tajol, tetapi kami tidak kesampaian untuk solat jenazah sekali kerana apabila kami tiba jenazahnya pun di masukkan ke dalam liang lahad, hanya doa dan al fatihah aku kirimkan ketika itu, dan sekarang mari kita mendoakan rohnya di cucuri rahmat. Itulah hari yang sangat sedih untuk diriku dan yang lain-lain.

Seperti biasa bergaduh tetap ada, Adam dan Man menjadi pengikut kuat geng samseng, tetapi man lebih slow dan baik berbanding yang lain. Tetapi kali ini aku bergaduh dengan Albi, macam mana kaki ku boleh hinggap di dadanya, mungkin kerana mulutnya yang berkata dengan berbisa kepada ku, pada waktu pulang mak Albi menjemput seperti biasa, dan Albi pun tunjukkan aku kepada maknya, aduhai sekali hari itu aku dimarahi dengan mak dia pula. Kecoh satu sekolah, dan aku hanya diam sahaja.

Hahahahaha..... aku rindu semua kawan-kawan sekolah rendah aku, banyak perkara lagi yang hendak di cerita tetapi aku minta maaf sebab aku terlupa. Okey aku sambung ke darjah empat pula.

Semasa darjah empat

seperti biasa permulaan tahun  2003 macam biasa, tiada apa yang berbeza cuma sekolah sahaja di tukar ke sekolah tengah padang yang dikenali sebagai sekolah induk, di situ hidup sebagai murid darjah sedikit berubah kerana di pelajari subjek sains dan kajian tempatan, mungkin ada lagi subjek yang lain di tambah. Permulaan seperti biasa, geng taik kucing juga masih kukuh dan utuh, di ketuai oleh Ku Amirul tetapi kali ini juga nama kelas pun berubah menjadi kelas 4 Utarid.

Pelajar harapan juga tiada di kelas baru ku kerana, Albi and the geng masuk kelas 4 Marikh, iaitu kelas budak-budak pandai. Aku di kelas pertengahan sahaja iaitu Utarid dan akhir sekali kelas Zuhal, tetapi bagi aku semuanya sama sahaja, tak kira di kelas mana pun. Berbalik kepada cerita, pada ketika ini semua pelajar aku kenal, dan pelajar yang top meletup ialah sakinah umar anak cikgu Rozifah di sekolah aku, Ira said anak teacher Hasmah, Rafidah Rosli dan ramai lagi termasuk Albi and the geng dari kelas 4 Marikh.
Tetapi kelas aku biasa sahaja, nakal dan buas tetap serupa tetapi yang menariknya aku mendapat nombor dua di dalam kelas, dan nombor satu aku lupa, kemudian nombor tiga tidak silap aku Ku Amirul, yang hairannya senakal-nakal kami dapat juga nombor di dalam kelas, mungkin kerana budak-budak pandai sudah tiada di dalam kelas itu yang menyebabkan aku boleh mendapat nombor dua. Subjek yang aku benci matematik, selalu aku kena dengan cikgu Asri, dia guru sukan sekolah ketika itu, asyik dia masuk kelas mesti aku kena, asyik aku kena mesti dia masuk kelas. Subjek yang suka sekali ialah sains mulanya cikgu perempuan yang ajar kemudian cikgu sharih, garang dan lawak tetapi misai yang smart.
Sampailah akhir tahun aku dapat nombor dalam kelas.

hahahahhaa.... best juga bila ingatkan balik, apa pun aku nak sambung ke darjah lima. Maaf kawan aku banyak lupa cerita, dan masa darjah lima Najwa Kamarulzaman pindah ke Kelantan. 

Semasa darjah lima,

Seperti biasa permulaan tahun 2004 dan ada sedikit perubahan, aku dengan beberapa geng taik kucing bersama dengan Ku amirul pindah kelas ke 5 Marikh, Wah! mentang-mentang dapat nombor di dalam kelas semasa darjah empat terus dapat naik kelas. Semasa darjah lima banyak perkara aku lupa, tetapi yang paling best main bola dalam bilik darjah, adik wan yang pecahkan cermin tinggap akibat tersepak bola sampai terkena tingkap kaca di dalam bilik darjah. Tunggu apalagi guru besar panggil dia balun serotan dengan geng-geng taik kucing ni. 

Seperkara lagi, ketika itu cikgu Hajah Che Jam PK HEM sekolah pun kurang senang dengan sikap aku, selalu kena marah-marah dengannya. Tetapi jika aku berjumpa dengannya aku nak ucap terima kasih, atas nasihatnya yang pedih telinga aku, membuatkan aku sampai di sini menjadi manusia. Rasanya juga ketika itu ramai guru yang kurang senang dengan ku, atas sikap dan kelakuan ku, sentiasa masuk bilik dia isi borang disiplin, dan guru kelas ketika itu cikgu Haliza, orangnya cantik dan ayu sekali, dialah guru yang terbaik aku suka, sangat cool  dan rileks dalam bilik darjah, dan juga ustazah husni tak silap aku, mereka memang terbaik, di kesempatan ini aku nak ucap TERIMA KASIH KEPADA SEMUA GURU, tanpa didikkan mu siapalah aku.

Berbalik kepada cerita, hendak di katakan tiap-tiap hari mesti bergaduh tak kira sapa, pada masa yang sama budak lelaki top ten pun duduk sekelas dengan ku, seperti Haziq Hassim, Mutadha Faidhi dan sebagainya, semua nya mereka geng-geng baik yang top ten di sekolah. Orang kata budak sukan dan sebagainya. Masa itu aku hanya pengawas pusat sumber saja, guru penasihat cikgu Siti Nor Bayan emak kepada Muna yang sekelas dengan ku semasa darjah lima.  

Semasa itu juga Ammar Fisol pun baru sampai bersama Amin, mereka dua pelajar pintar dan cerdik. Amin sentiasa nombor satu dalam kelas dan nombor satu dalam semua aliran. Aku memuji sikap rendah diri Amin, dia memang budak yang baik dan budak yang cerdik. Ramai orang suka akan sikapnya, tetapi Allah sayangkan dia, dia pergi lebih awal dari aku. Dia pergi kerana di serang penyakit luekimia, masih teringat lagi ketika mana hari anugerah cemerlang dia baru pulang dari hospital dan mengambil hadiah dalam keadaan rambutnya gugur dan dia masih tersenyum dengan kawan-kawan walaupun dia dalam keadaan sakit sebenarnya. Dia meninggal semasa aku tingkatan satu, masa itu aku tinggal di asrama, tak sempat menziarahi jenazahnya. Semoga Rohnya di cucuri rahmat.

Sedih dengan pemergian amin, kita sebagai kawan marilah sedekahkan Al-Fatihah untuk.... Alfatihah...
hahahaha aku pun lupa cerita jadi aku ingat nak masuk ke darjah enam pula.

Semasa Darjah Enam

Seperti biasa, permulaan tahun 2005 seperti biasa, dan tiada perubahan guru kelas juga cikgu Hasniza, tetapi kali ini aku turun ke kelas 6 Utarid mungkin kerana keputusan peperiksaan aku kurang menyerlah untuk aku kekal di 6 Marikh, tahun ini adalah tahun aku mengambil UPSR, jadi aku perlu berkerja keras untuk mendapat cemerlang. Setiap program diadakan, aktiviti motivasi dan sebagainya pakat di jalankan untuk aku dan rakan-rakan yang lain. Paling aku suka sekali ialah program motiavsi di Gua Kerbau, ketika itu semua orang menangis cuma aku dengan Ku Amirul sahaja yang hati keras serupa batu untuk menangis ketika mana motivator penceramah sedang bermain perasaan ketika itu. 

Tetapi aku sangat berterima kasih kepada guru-guru yang bertungkus lumus menjayakan program sedemikian untuk kami semua, kerana program itu amat bermakna untuk diriku. Kemudian pula program kelas tambahan dan sebagainya diadakan, termaksuklah solat hajat dan qiammulail di sekolah, sehinggakan semua murid perlu menginap di sekolah bermalam untuk menjayakan program itu, kedua program itu masih segar dalam ingatan ku. Terima kasih guru.

Ketika itu di gemburkan pula cintan cinton antara Faris dan Sakinah, tetapi itu hanya sandiwara kerana tiada apa-apa hanya mainan sahaja. Maka sebelum tiba waktu peperiksaan ramai murid bertungkus lumus untuk menghadapi UPSR. Yang paling aku suka Teacher Zaleha dia banyak membantu ku, termaksud juga guru yang lain, seperti cikgu Zainab, cikgu Majid dan ramai lagi.

Apabila tiba hari peperiksaan, sebelum masuk ke dewan peperiksaan, semua murid beratur dan berbaris membacakan doa. Selama seminggu peperiksaan berlangsung maka sudah selesai semuanya, maka aktiviti permainan diadakan, ketika itu Sir Roslan sabu mengadakan pertandingan bola sepak, peegrrhhhh!! memang terbaik. Akhirnya persekolahan pun sudah habis.

Hari keputusan keluar pun tiba. Alhamdulilah aku mengambil keputusan ku terus pulang kerumah, dan ketika itu masing-masing semua bersuka ria dan ada yang berduka, tetapi apakan daya semuanya bergantung atas usaha. Selepas dari pada itu masing-masing membawa haluan masing-masing.

Akhir kata

Wahai kawan-kawan itulah cerita aku yang aku ingat serba sedikit dalam ingatan ku, aku sangat merindui zaman ini, bilakah pula kita boleh duduk bersama untuk berkongsi cerita? aku sangat menunggu masa itu, dan aku minta maaf kepada semua jika ada salah silap, "AKU RINDU HAMPA SEMUA" dan kepada guru-guru di SEK KEB KODIANG terima kasih yang tidak terhingga dari diri ku yang daif ini, doakan kejayaan aku di sini. sekian. 

AshrafHadi
10.Feb.2012
Universiti Al Al-bayt
Mafraq, Jordan

0 comments:

Catat Ulasan