قُلۡ إِنَّ صَلَاتِى وَنُسُكِى وَمَحۡيَاىَ وَمَمَاتِى لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ

Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

(Al-An'aam 6:162)

2 Sep 2012

Dakwah Itu Seni, Pendakwah Itu Penyeri


Sebagai manusia yang mempunyai kelemahan dan kekurangan, menyebabkan kita merasai diri tidak diperlukan. Walhal sebagai manusia yang beragama islam, dipenuhi dengan iman, sepatutnya tidak boleh merasai demikian. Kerana berputus asa di dalam diri adalah sifat syaitan. Sebab itu berputus asa wajar dijauhkan. Terutama pendakwah yang menarik minat manusia ke jalan tuhan.

Hari ini, sebahagian pendakwah merasakan diri mereka disisihkan. Mengajak manusia ke jalan tuhan sudah tiada sambutan. Tetapi sebenarnya untuk menyeru manusia melakukan "amal makruf, nahi mungkar" bukanlah dengan melihat sambutan yang menggalakkan. Tetapi perlu dilihat sifat yang berterusan juga istiqamah di dalam perjuangan.

Mengambil Ibrah Dari Sirah Nabi,

Sebagai umat nabi Muhammad SAW, kita perlu mencontohi bagaimana dakwah yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad SAW. Baginda berdakwah dari Mekah hingga ke Madinah membentuk manusia, untuk menjadi insan yang bertaqwa disisi Allah SWT. Bertahun-tahun lamanya Nabi Muhammad berdakwah barulah manusia pulih sepenuhnya. Membentuk umat islam yang kuat dan utuh, disamping pengabdian kepada Allah SWT.

Dakwah yang dimulakan pula bukan mengambil masa sehari atau dua hari. Bermulanya dakwah secara sembunyi, kemudian secara terangan. Tetapi pada ketika itu umat islam hebat ditentang. Akhirnya baru umat islam memperoleh kemenangan. Begitu juga pendakwah sekalian, masa untuk membentuk manusia bukannya singkat, ianya lama dan perlu mempunyai proses yang bertingkat-tingkat.

Bagaimana strategi dakwah baginda yang mula  secara sembunyi, tetapi akhirnya di terangkan untuk menegakkan syiar islam. Jadi berperingkat-peringkat dalam berdakwah perlu ada, jangan tergopoh gapah dalam usaha memperbaiki manusia dan diri sendiri juga.

Kerana mengambil ibrah dari sirah nabi sendiri yang berdakwah bertahun-tahun. Menunjukkan kesabaran di dalam dakwah itu perlu tinggi, untuk pendaie' tempuhi. Selain itu, menyusun strategi dengan mantap, memberi implikasi dalam diri untuk mengenal pasti sasaran sebenar pendakwah perlu tujui.

Dakwah Itu Seni,

Seni adalah satu bentuk subjektif, sebagaimana juga dakwah. Dengan dakwah perlukah menyangka bahawa, hanya berceramah sahaja? Sememangnya tidak! Justeru itu, dakwah yang dikatakan itu banyak cabangnya. Bukan hanya bercakap sahaja, dakwah juga boleh digunakan dengan pelbagai cara.

Misalnya, berdakwah dengan nyanyian, penulisan, perfileman, ataupun dengan akhlak yang baik, dan lain-lain lagi. Yang penting semuanya menjurus kita supaya kembali kepada islam. Segala apa kebaikkan yang dilakukan semuanya dikirakan dakwah, yang penting dasarnya kembali kepada islam.

Jadi janganlah kita, melihat dakwah itu dengan skop yang kecil. Teliti dan perhalusi, dalam usaha membentuk manusia bukannya dengan berbicara, tatkala dengan akhlak juga menyebabkan orang tertarik dengan islam.
Islam yang indah, di make up pulak dengan dakwah yang kreatif menampakkan lagi, keindahan islam yang sebenar dan suci.

Pendakwah Itu Penyeri,

Setiap manusia yang menjadi pendakwah, walaupun berbeza agama. Biarpun dikata, yang berdakwah ustaz/ustazah, dan bagi agama lain pula tok sami, ataupun paderi. Semuanya membawa mesej dan imej agama masing-masing.

Islam adalah agama yang menyeluruh, tidak mengira siapa kita. Jika melakukkan kebaikkan akan diberi ganjaran pahala, dan memperoleh syurga. Islam agama yang mengajak manusia bertuhankan satu, hanya Allah SWT yang layak disembah, oleh itu pendakwah islam yang dahulunya sehingga sekarang. Mereka membawa imej islam dengan sebaiknya untuk menjaga kesucian dan kebenaran islam.

Oleh itu, pendakwah yang berdakwah ini semestinya menjadi penyeri. Untuk menyantuni manusia mengajak kejalan kebenaran, iaitu jalan menuju tuhan yang satu. Bersikap kreatif dalam menyerikan dapat menyumbangkan idea pembentukkan sahsiah di dalam diri manusia.

Selain itu, pendakwah yang menjadi pernyeri perlu memecah tradisi, dengan melemparkan segala kejumudan yang ada, melihat dengan penuh kondisi dan sisi. Bagi mencari ruang yang ada untuk memenuhi hati manusia mengajak kembali kepada tuhan yang maha esa. Jangan kejumudan yang ada tanpa melihat uslub dakwah yang betul, dan waqi'.

Menyebabkan manusia yang mahu berjinak-jinak kembali dengan islam, ataupun yang mahu mencari kebenaran islam. Akan memandangan serong pada sesetengah pendakwah yang syadid pada tempat yang tidak sepatutnya. Kata Al Marhum Hasan Al-Hudhaibi, mursyid kedua Ikhwan Muslimin, "kita adalah pendakwah bukan penghukum!"

Jadi marilah kita koreksi kembali, pendakwah yang berstyle perlu ada, untuk kita menyerikan dakwah yang sediakala. Kreatifviti dalam berdakwah dapat menarik minat manusia untuk kembali kepada jalan kebenaran. Serta dengan menggunakan medium yang ada untuk mengubah padangan manusia terhadap agama.

Siapa Pendakwah?

Tertanya-tanya di dalam diri, siapa sebenarnya pendakwah? Adakah ulama? Adakah ustaz ataupun ustazah. Lantas tercari-cari siapa? Akhirnya terjumpa satu ayat yang menjadi jawapan yang tersimpul di dalam benak pemikiran.

"Sesiapa yang mengucap tiada tuhan melainkan Allah, dan Nabi Muhammad itu persuruh Allah, dan dia adalah daie'"

Jadi daripada ayat ini, menunjukkan setiap muslim itu adalah pendakwah, yang mengajak manusia menyeru mengerjakan kebaikkan dan menyeru meninggalkan larangan Allah SWT. Kemudian tertanya pula bagaimana dengan diri yang tidak sempurna? Akhirnya minda berkata, jika mahu tunggu sempurna sampai bila?

Lantaran itu, untuk berdakwah jangan tunggu sempurna. Teruskan usaha, kerana merasai diri ini penuh dengan noda dosa menyebabkan kita akan berkerjaran melakukan amal kebaikkan. Demi mendapat gajaran yang dijanjikan oleh Allah SWT. Usah peduli apa yang dikata, janji kita mencari keredhaan Allah SWT.

AshrafHadi
2.September.2012
Mafraq, Jordan.

0 comments:

Catat Ulasan