قُلۡ إِنَّ صَلَاتِى وَنُسُكِى وَمَحۡيَاىَ وَمَمَاتِى لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ

Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

(Al-An'aam 6:162)

26 Sep 2012

Mengapa Umat Islam Diserang Dari Segenap Penjuru?


Baru-baru ini umat islam diseluruh dunia mengencam dan mengutuk atas tindakan penerbitan filem Innocence Of Muslims, yang menghina Nabi Muhammad SAW. Pelbagai tindakan dilakukan, hattakan sehingganya berlaku penyerangan ke atas kedutaan Amerika Syarikat di negara timur tengah, misalnya di yaman. Sehingga berlaku kematian, keatas kakitangan kedutaan disana. Juga tidak terlepas di Malaysia yang melakukan demontrasi membantah filem tersebut di hadapan kedutaan Amerika Syarikat.

Selain itu, kes yang baru diperkatakan lagi, seorang bangsa india yang bernama Gopinath Jayaratnam yang menghina Allah dan Rasulullah di lama muka bukunya. Dia sudah menafikan dengan menyatakan dia terlupa daftar keluar semasa melayari di siber kafe, sehingga facebooknya di hack oleh orang lain untuk menghina Allah dan Rasul.

Dan juga semalam rumahnya diserang, akibat kemarahan orang ramai berkenaan penghinaan tersebut. Saya tidak mahu mengulas panjang, kerana kes ini dalam siasatan, benar atau salah semuanya terserah kepada pihak berkenaan.

Dari kes yang saya nyatakan tadi, mari kita fikirkan! Mengapa umat islam diserang dari segenap penjuru? Dan apakah semenjak baru-baru sahaja ini kita diserang? Persoalan yang timbul di minda saya ini dan sering tertanya-tanya, juga memikirkan untuk mencari konkulsi yang betul.

Mengapa umat islam diserang dari segenap penjuru?

Perkara ini selalu saya bertanya kepada diri saya sendiri, agama islam adalah agama yang suci dan murni. Juga agama yang membawa keharmonian di dalam hidup. Islam tidak mengajar umatnya berlaku zalim dan sebagainya, malahan islam menekankan umatnya berakhlak mulia dengan menuruti teladan Nabi Muhammad SAW. Tetapi mengapa umat islam diserang dari segenap penjuru dunia?

Persoalan yang dinyatakan itu, saya melihat kembali umat islam pada hari ini. Benar, agama islam itu agama yang suci dan murni, agama yang membawa keharmonian juga agama yang di redhai oleh Allah SWT. Dengan jelas firman Allah SWT,

إِنَّ ٱلدِّينَ عِندَ ٱللَّهِ ٱلۡإِسۡلَـٰمُ‌ۗ
Sesungguhnya agama yang (benar dan diredhai ) disisi Allah ialah islam. (Ali-Imran 19)
Serta agama yang melarang umatnya berlaku zalim dan melakukan kerosakkan, serta mengajak umatnya untuk berakhlak mulia. Tetapi apakah umat islam hari ini mengerjakan apa yang disuruh oleh Allah dan Rasul? Sebab itu apabila melihat kembali umat islam pada hari ini, perasan geram berbaur sedih juga terasa. 

Hari ini kita lihat kembali, kelalaian kita semakin tinggi dengan dunia. Merebak dengan pantas sekali, mengejar harta sehingga lupa untuk beribadat kepada Allah SWT. Malahan itu juga, kemaksiatan bermaharaja lela, kes penzinaan juga melambung tinggi pada saban hari, paling menyedihkan kebanyakkan umat islam dan berbangsa melayu yang melakukan sedemikian. 

Juga seperti dinegara Arab sekalipun, saya melihat dengan mata kepala saya sendiri, bagaimana sikap orang Arab yang mereka terlalu jauh ketinggalan, mereka masih di awan-awangan, sikap tidak perduli kepada persekitara mereka menyebabkan negara mereka mundur, serta akhlak yang teruk  juga teruk semakin serasi mereka lakukan. 

Walaupun tidak semua orang arab mahupun melayu melakukan begitu. Tetapi saya juga tetap merasa geram berbaur sedih. Kesian melihat umat islam hari ini, kemudian melihat diri saya sendiri yang masih mentah, banyak lagi yang perlu saya perlajari. Disamping musuh-musuh islam tidak jemu menyerang umat islam disegenap penjuru. Yang pasti mereka mahu melihat kehancuran umat islam diatas muka bumi ini.

Maka dengan itu saya tidak hairan jika kita mudah diserang, kerana sikap umat islam sendiri yang jauh meninggalkan seruan Allah dan mengerjakan larangan Allah tanpa merasa malu dengan-Nya kerana hak milik bumi ini adalah Allah SWT. Kita angkuh dan takabur, pemimpin islam yang kuropsi pun semakin menjadi-jadi, ianya menambah lagi ketenatkan umat islam pada hari ini. 

Apakah umat islam diserang hanya baru-baru ini?

Sebenarnya umat islam diserang, dari zaman Nabi Muhammad SAW lagi. Pelbagai peperangan terjadi antara orang kafir dengan orang islam pada zaman Rasulullah. Pada zaman itu juga, zaman untuk bermulanya menegakkan agama islam. Para sahabat berjuang mati-matian untuk melihat kemenangan umat islam sehingga tertegaknya sampai kehari ini. 

Juga tidak terlepas umat islam diserang pada zaman khulafa' Al Rashidin, serta zaman khalifah selepasnya, umat islam tidak henti-henti diserang dari segenap penjuru. Sehinggakan sekarang negara Palastien pun dijajah oleh mereka yang sudah lama bertahun lalu. Baik diserang secara peperangan  juga secara pemikiran, semuanya umat islam diserang dengan musuh melihat pelbagai ruang dan peluang. 

Di zaman Rasulullah pun umat islam sudah diserang, apatah pula pada zaman globalisasi ini. Dengan pelbagai tipu helah musuh memperdaya umat islam, atas sebab kelemahan diri kita sendiri. Hormatnya musuh-musuh islam pada zaman Rasulullah sudah tentu ada, dan gerun dengan umat islam juga pasti ada, tetapi agaknya sekarang, bagaimana tanggapan musuh-musuh islam kepada kita? Tepuk dada tanya iman!

Apa yang perlu kita lakukan?

Tertanya-tanya di dalam diri, apa yang perlu kita lakukan? Jawapanya mudah, iaitu dengan kita memperbetulkan diri kita dahulu, sebelum kita memperbetulkan umat islam disekeliling kita. Bagaimana? Dengan menekan kefahaman dan ajaran islam yang sebenarnya di dalam diri sendiri, bergerak dengan bidang-bidang masing, tidak perlu memakai jubah ataupun serban baru nak bergerak memperbetulkan.

Cukuplah kita berdiri atas bidang kita, dan kemampuan kita dengan memperbetulkan diri kita, untuk kembali kepada islam dengan sebenar-benar. Secara itu ianya akan merebak sedikit demi sedikit sehinggalah terbentuknya masyarakat yang berilmu, juga negara yang maju, dan islam lebih dihormati.

Ada orang kata, nak pulihkan semula ketenatan umat islam ini dengan berjuang menaikkan sistem khalifah. Iaitu dengan meletakkan seorang pemerintah seperti zaman sebelum ini dan mengawal sepenuh negara-negara islam yang lain. Saya setuju, tetapi saya melihatkan, sekarang ini belum sesuai, sempat saya berdiskusi dengan teman-teman disini. Menyatakan bahawa sistem khalifah itu bagus, tetapi perlu juga melihat keadaan sekarang.

Umat islam sekarang bukanlah sekuat umat islam terdahulu, yang ada pun tidak ramai seperti zaman terdahulu. Justeru itu pembinaan generasi berilmu itu perlu terlebih dahulu, apabila kita kembali dalam keadaan kuat dan stabil barulah kita berjuang. Biar kita lakukan satu persatu dari kita terus melonjak naik akhirnya hasilnya tidak lama. Kerana perlu di ingat wahai umat islam, musuh-musuh islam ini mereka tidak lena. 

Akhir kata dari saya,

Sedikit ulasan saya ingin berikan, terutama berkenaan bantahan tentang filem Inoncence Of Muslims, apabila melihat kembali bagaimana umat islam membantah sampai terlibatnya kematian di kedutaan Amerika di timur tengah ini, saya merasa sedih diatas tindakan sedemikian. Sememangnya benar, apabila kita diperangi maka wajib semula kita berperang mempertahankan. 

Cumanya perlu di ingat itu kita diperangi secara psikologi, jadi umat islam juga perlu memerangi semula dengan cara psikologi, misalnya membuat video semula menunjukkan dan menceritakan keperibadian Nabi Muhammad SAW, supaya masyarakat diseluruh dunia dapat berfikir dan membezakan. Bagi saya pula, buatlah sesuatu yang perlu dalam membantah itu, asalkan bagilah nampak berilmu. 

Jika nak mengadakan demontrasi pun, silakan! Asalkan kita jaga adab dan akhlak, tunjukkan contoh islam yang terbaik, barulah umat islam lebih dihormati dan disegani. Ini hanyalah ulasan saya yang tak seberapa, mungkin ramai diluar sana yang mampu bergerak membuka mata dunia, dengan berjuang untuk memberi kemenangan kepada islam. Jadi sama-sama kita bergerak mengikut posisi, janji islam disanjungi dan di hormati.

AshrafHadi
Mafraq, Jordan
26.Sept.2012

2 ulasan:

  1. org bukan Islam xtakot kalo org Islam tunjuk perasaan,bakar bendera dyorang..

    tp dyorang takot kalo umat Islam bleh solat subuh jemaah ramai2 macam solat Jumaat..:)

    BalasPadam