قُلۡ إِنَّ صَلَاتِى وَنُسُكِى وَمَحۡيَاىَ وَمَمَاتِى لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ

Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

(Al-An'aam 6:162)

28 Jul 2012

Janji Ditepati: Kontroversi atau Transformasi?


Terhenti daripada menulis, kerana kesibukkan imtihan yang sudah dilalui. Menyapa pula kali ini untuk menulis, secebis rasa yang terlintas di minda. Memandangkan bulan Ogos nanti adalah bulan kemerdekaan bagi negara kita yang tercinta. Suasana bahang kehangatan untuk sambutan bulan kemerdekaan semakin terasa. Tambahan pula dibulan puasa, dengan tema JANJI DITEPATI pada tahun ini, adakah menjadi satu tema yang membawa kontroversi atau transformasi?

Mengapa Kontroversi?

"Usah bicara jika berdusta, negara ini negara kita bukan harta pusaka mereka," 

Kata-kata keramat inilah, yang membawa semangat untuk saya menulis apa yang ingin dikata. Serta meluahkan apa yang dirasa, untuk bumi Malaysia yang tercinta. Mengapa tema menjadi kontroversi? Sudah di lihat, dengan pemilihan tema "janji ditepati" ini seolah-olah tertumpu kepada sebelah pihak sahaja. Kemudian mengapa pula kerajaan tidak memilih tema yang merangkumi semua rakyat?

Kerana dalam kata nama "kerajaan," tidak ditumpu kepada satu pihak sahaja. Ianya meliputi semua lapisan masyarakat, tidak mengira rakyat yang menyokong mahupun membangkang. Semua rakyat diberi hak sama rata oleh kerajaan. Kerana kerajaan yang mentadbir sekarang semuanya hasil dari rakyat yang membayar cukai, dan juga membayar segala cas yang dikena, tanpa tidak mengira dari aliran parti mana pun.

Justeru itu, kerajaan tiada hak untuk menumpu kepada sebelah pihak yang menyokong sahaja, kerana keseluruhan rakyat yang lain juga ada hak untuk mereka. Jadi peranan kerajaan adalah keseluruhan, maka temanya juga mesti nampak keseluruhan. Bukannya tema yang nampak berat sebelah. Sepatutnya tema semestinya mempunyai nilai patriotik yang tinggi dalam menyemai sifat nasionalisme di dalam diri.

Saya tertanya-tanya, mengapa pasti "janji ditepati," dan apa kaitannya dengan kemerdekaan negara kita pada kali ini?. Persoalan ini timbul apabila terfikir akan tema yang diberi. Ianya seolah-olah melihat bahawa "janji ditepati" ini menunjukkan peranan dan sikap kerajaan yang optimum dalam memberi kepada rakyat.

Sebenarnya, menjaga keamanan, ekonomi, sosial budaya dan kebajikan rakyat adalah sememangnya peranan kerajaan. Walaupun tidak berjanji sekalipun, kerajaan wajib menjaganya. Bukan dikira "janji ditepati" lagi, kerana itu ada amanah dan tanggungjawab kerajaan yang dipilih oleh rakyat. Jika mengatakan "janji ditepati," ianya seolah-olah bahawa kerajaan berperlu berjanji baru hendak memberi.

Transformasi Dengan Janji Ditepati,

Selaras dengan tema yang dibawa untuk sambutan kemerdekaan pada kali. Sebenarnya juga, ianya membawa transformasi kepada rakyat dan negara. Supaya berfikir dengan matang menilai dengan transformasi yang perlu dilakukan, demi kebaikkan negara yang tercinta.

Sebagai anak muda yang berbicara, saya meletakkan transformasi di dalam tema "janji ditepati" ini seharusnya menghapuskan korupsi dan rasuah pada kali ini. Ianya perlu dinilai, mengapa perlunya sifarkan kuropsi dan rasuah semperna kemerdekaan kali ini. Kerana, janji ditepati untuk mengurangkan kuropsi sangat diperlukan, bagi memajukan sesebuah negara.

Jika adanya kuropsi dan rasuah, menyebabkan proses kemajuan negara juga terbantut. Dalam usaha memajukan negara, janji ditepati ini amatlah penting kerana menjaga kebajikan rakyat dan dapat mengurangkan keciciran wang negara yang semakin tiris. Maka dengan itu, membawa transformasi dengan selaras tema "janji ditepati" perlunya kerajaan mengosongkan kuropsi dan rasuah yang semakin menjadi-jadi.

Selain itu, membawa transformasi lagi dengan tema "janji ditepati," kerajaan perlu mengalas amanah dengan penuh karisma. Amanah yang diberi oleh rakyat kepada kerajaan yang dipilih seharusnya dijaga dengan teliti, bukan membuat seperti hak diri sendiri. Kerana jika kerajaan buat seperti hak diri sendiri, menyebabkan kerajaan akan tercuai dan terleka dengan bisikan dunia, sehingga hak rakyat tidak terjaga.

Menjaga kebajikan rakyat penting dengan penuh amanah, supaya kehidupan rakyat terjamin dengan baik di dunia mahupun di akhirat. Jika kerajaan memikul amanah dengan penuh hemah serta karisma, ianya membawa satu transformasi yang menjanjikan kemenangan kerajaan dengan selesa.Tetapi jika tidak dijaga dengan sempurna menyebabkan kerajaan akan kurang mendapat sokongan, kerana kerajaan nampak hanya menjaga kroninya sahaja.

Justeru itu, transformasi ini penting untuk kerajaan nilai selaras dengan tema kemerdekaan pada kali ini. Untuk memajukan agama, bangsa dan negara mengikut dengan konsep 1 Malaysia. Peranan transformasi ini menyebabkan kerajaan akan lebih didekati oleh rakyat, tanpa perlu menabur janji di awal Pilihanraya Umum Ke 13 nanti.

Kerana, takut jika ditaburi janji ianya tidak dapat dipenuhi menyebabkan janji hanya tinggal janji. Kemudian keadaan mendesak menyebabkan tema pun seolah untuk memancing undi. Oleh hal itu, kerajaan perlu transformasi dengan sifarkan kuropsi, rasuah serta amanah tanpa mengira kroni untuk menarik lebih minat rakyat kepada kerajaan.

Jadi sebenarnya, janji ditepati yang dibawa oleh kerajaan dalam tema kali ini sepatutnya mengeluarkan janji untuk sifarkan kuropsi serta menjaga amanah lebih memukau dan menarik untuk menumpukan kebajikan rakyat yang semakin matang dalam menilai. Rakyat yang dipertengahan lebih memerhati tanpa menyokong secara membuta tuli. Juga ada muda seperti saya ini dalam usaha membawa kemajuan kepada negara.

Kalam Terakhir Untuk Mereka,

Saya anak muda yang mentah berbicara, tetapi saya mempunya perasaan cinta dan sayang kepada negara. Saya malu melihat negara saya berada dalam keadaan terdesak sehingga peranan kerajaan tidak terjaga. Jadi tema kemerdekaan kali ini sebenarnya mencetus pelbagai pertanyaan yang membawa kepada tanda tanya yang tiada jawapannya.

Sebab itulah saya menyatakan bahawa, dengan "janji ditepai" sebenarnya membawa kepada kontroversi dan transformasi untuk rakyat menilai apa yang sepatutnya perlu "janji ditepati" pada kali ini. Apakah "janji ditepati" hanya untuk memancing undi? Atau untuk menyemai sifat nasionalisme di dalam diri. Jika tema sesuai, insyaAllah tiada yang akan berbunyi. Tetapi jika tidak sesuai, sampai bila kita mahu begini?

Saya juga memahami semesti ada yang setuju mahupun tidak setuju dengan artikel kali ini. Tetapi demi perasaan saya cinta akan negara, terpaksa juga saya berkata untuk kita berfikir dan menilai dengan lebih matang dan rasional. Demi kesejahteraan negara, bukan bererti dengan pena penulisan ini saya tidak suka kerajaan, ianya tidak sama sekali. Cuma apa yang tidak betul itu perlu diperbaiki!

AshrafHadi
28/7/2012
Irbid Jordan.

0 comments:

Catat Ulasan