قُلۡ إِنَّ صَلَاتِى وَنُسُكِى وَمَحۡيَاىَ وَمَمَاتِى لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ

Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

(Al-An'aam 6:162)

20 Jan 2013

Nubala' Di Hati Ukhwah Di Sepakati


Pada 10-11 Januari yang lepas buat pertama julung kalinya diadakan program lawatan secara santai bersama satu batch student disini termasuk lelaki dan wanita. Iaitu batch Nubala' yang mengadakan program tersebut dalam konsep Family Day. Alhamdulilah program berjalan lancar dengan mengadakan lawatan ke beberapa tempat yang menarik dan bersejarah, juga turut bersama Ustaz Shahrul Ifwat disini.

Perjalanan Dan Destinasi,

Perjalanan bermula seawal pagi. Pukul 8 pagi bertolak dari Mafraq ke Irbid. Jarak dari Mafraq ke Irbid tidaklah jauh sangat pun. Cumanya mengambil masa 45 minit untuk sampai ke Irbid. Seterusnya dari Irbid ke tempat lawatan pula agak jauh dari bandar Irbid. Juga  mengambil masa dalam 30 minit untuk sampai.

Destinasi lawatan kami ialah Umm Qais, Maqam Sahabat SharhabilSharhabil Bin Hassneh Eco Park ( SHE ). Tiga tempat menarik ini menjadi destinasi lawatan pertama kali semperna program Family Day buat pertama kali ini.

Cuaca pula dengan izin Allah sangat baik, ianya membuatkan perjalanan kami lancar. Kerana sekarang musim sejuk di Jordan, jadi kebarangkalian hujan akan timpa turun juga boleh jadi. Tapi Alhamdulilah hari itu tiada pula hujan, sebaliknya redup sahaja dengan tiupan angin yang sejuk menampar pipi di muka.

Ibrah Dari Tempat Bersejarah, 

Dengan ihsan dan kebenaran dari Ustaz Shahrul Ifwat, dapat juga dia menyediakan sedikit nota ringkasan berkenaan tempat-tempat yang kami lawati. Satu persatu nota ringkasan itu di baca, lantas apabila sampai ke  destinasi merasai betapa takjubnya dan ibrah tamadun dahulu yang penuh dengan cerita suka dan duka. Antaranya nota ringkasan yang di sediakan oleh ustaz Shahrul Ifwat, 


Umm Qais.

Kota yang dianggap 10 kota utama Rom ini, adalah tempat yang pertama kami singgah, setelah mengambil sedikit masa menceritakan serba ringkas tentang tamadun-tamadun terdahulu yang bersaing untuk menguasai timur tengah ini, kami terus ke pinggiran Umm Qais untuk melihat permandangan Tasik Tobari

Umm Qais: Tinggalan batu.

Sebuah tasik yang kaya dengan 1001 kisah samada silam ataupun masa akan datang. Bagi penganut kristian, sumber Bible banyak mencatatkan peristiwa-peristiwa penting berkaitan dengan Jesus berlaku di sini. Ramai daripada pengikut beliau berasal dari pinggir tasik ini. Mereka juga mendakwa di sanalah Jesus memperlihatkan keajaibannya dengan berjalan di atas air, menenangkan ribut dan mendatangkan makanan dari langit untuk pengikutnya. 

Itu cerita mereka…

Kita pula, dalam hadith Sahih Muslim, bab fitan, terdapat 2 hadith menyebut tentang tasik ini. Ia hadith panjang yang mempunyai kaitan dengan akhir zaman. Antaranya:-

Kisah 1: Dajjal
Kisah sekumpulan sahabat baginda s.a.w. yang terdampar di sebuah pulau setelah menempuh ribut di lautan. Di sana, mereka berpeluang bertemu dengan makhluk yang apabila diceritakan kembali kepada baginda s.a.w, baginda mengakui itulah dajjal yang menunggu masa untuk muncul.

Berlakulah dialog yang panjang di antara mereka. Antaranya dajjal bertanyakan tentang air Tasik Tobari dan meramalkan bahawa ia akan kering.

أخبروني عن بحيرة طبرية. قلنا: عن أي شيء تستخبر؟ قال: هل فيها ماء؟ قالوا: هي كثيرة الماء. قال: أما إن ماءها يوشك أن يذهب..
“Beritahukan padaku tentang Tasik Tobari?”. 

" Apa yang engkau ingin tanyakan?"

“Apakah tasik itu masih wujud ?”

“Ya, tasik itu masih banyak airnya.”

“Sesungguhnya air tasik itu akan habis” 

Kisah 2 : Yakjuk dan Makjuk
Begitu juga kisah perjalanan akhir zaman dengan munculnya dajjal, yang akhirnya ditewaskan oleh Nabi Isa a.s, muncul pula makhluk dasyat dikenali, Yakjuk dan Makjuk. Kekuatan mereka menjadikan Nabi Isa a.s. dan orang beriman terpaksa bertahan di atas gunung.

Kekuatan tentera Yakjuk dan Makjuk ini digambarkan ketika mereka melalui Tasik Tobari, tatkala barisan pertama minum apabila sampai ke barisan terakhir ia sudah pun kering.

 فيمر أوائلهم على بحيرة طبرية، فيشربون ما فيها، ويمر آخرهم فيقولون: لقد كان بهذه مرة ماء

“Mereka (Yakjuj Makjuj) melalui Tasik Tobari yang mana barisan pertamanya minum air daripadanya, dan apabila tiba giliran barisan terakhir, mereka berkata “Dahulu ada air di sini.”

Bergambar batch Nubala'  di Umm Qais.  Sebahagian lagi ada yang tak dapat hadir. 

Sharhabil Bin Hasanah : Panglima Perang Islam.

Perjalanan kami diteruskan ke sebuah maqam sahabat baginda s.a.w., Sharhabil Bin Hasanah, namanya mungkin agak asing bagi kebanyakkan orang, namun bagi pelajar Universiti Ali-Albayt, pasti pernah melihat nama tersebut dilakar di dewan riyadhah. 

Sharhabil adalah dikalangan para sahabat yang awal memeluk islam dan berhijrah ke Habshah. Beliau juga seorang yang pandai membaca dan menulis, maka beliau antara 10 orang sahabat yang dilantik baginda s.a.w. sebagai penulis wahyu Al-Quranul Karim.

Sharhabil lebih terkenal dari sudut kehebatan beliau di medan perang. Beliau menyertai sebahagian peperangan bersama baginda s.a.w dan lebih berperanan di era Khalifah Abu Bakar r.a. dan Umar r.a. Dalam perang Yarmouk menentang Rom, beliau antara salah seorang panglima dalam membantu Khalid Al-Walid. Beliau yang memimpin sayap kanan tentera membantu dalam kemenangan tentera islam serta berundurnya Rom dari dataran Syam.

Taun Amwas.

Sharhabil antara sahabat yang syahid disebabkan wabak taun yang melanda Amwas ketika itu. Tahun 18 hijrah, setahun selepas kemarau panjang melanda Tanah Hijaz ( Mekah dan Madinah ), penduduk di Lembah Amwas ini diuji dengan taun yang dasyat. Menurut catatan sejarah, lebih 30 ribu orang terkorban.

Antara sahabat-sahabat baginda s.a.w yang lain wafat disebabkan wabak tersebut adalah Muaz bin Jabal, Syurhabil bin Hasanah, Abu Ubaidah Ar-Jarrah dan Dirar Al-Azwar.

Berkenaan dengan Taun, Baginda s.a.w. pernah menyebut, mereka yang mati kerana taun dianggap syahid.

سألت رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الطاعون فأخبرني أنه عذاب يبعثه الله على من يشاء وأن الله جعله رحمة للمؤمنين ليس من أحد يقع الطاعون فيمكث في بلده صابرا محتسبا يعلم أنه لا يصيبه إلا ما كتب الله له إلا كان له مثل أجر الشهيد

Daripada Aisyah r.ah. “Aku bertanya Rasulullah saw tentang wabak taun. Baginda menjawab itu adalah azab yang Allah turunkan kepada sesiapa yang Allah kehendaki. Allah akan jadikan penyakit itu sebagai rahmat kepada orang-orang beriman. Tidak ada sesiapa yang terkena taun dan duduk tetap di negerinya dalam keadaan sabar, mengharapkan ganjaran Allah dan yakin ia adalah hanya ketetapan ilahi melainkan AllSyarhabil “ Sesungguhnyaa Taun telah berlaku. Ia adalah satu yang keji hendaklah kamu ah akan memberinya pahala syahid.” ( Riwayat Bukhari)


Sharhabil Bin Hassneh Eco Park ( SHE ).

Tempat yang terakhir yang kami ziarah serta kemuncak Family Day adalah Sharhabil Eco Park ( SHE ).
Sungai Jordan terletak dilembah yang paling rendah di muka bumi. Sebuah sungai yang mempunyai nilai sejarah dari sudut ketamadunan dan agama. Sungai ini juga dianggap sungai yang suci bagi penganut kristian. Namun, zaman berzaman, sungai yang kecil ini tidak terlepas daripada pencemaran walaupun hanya satu daripada dua sungai di Jordan ini. 


Atas dasar inilah, SHE, sebuah taman ekologi ini diasaskan sebagai satu projek memelihara dan memuliharakan alam sekitar. Kawasan sasarannya adalah di sungai Jordan serta lembahnya. Ia juga berperanan membangunkan kawasan yang terbiar. Antara usaha dilakukan ialah seperti meningkatkan kualiti air di sungai Jordan, membajai kawasan sekitarnya, memperkenalkan sumber tenaga alternatif yang mesra alam seperti solar, dan projek kitar semula.Berbasikal dari kiri, Man, Hamzi, Afif, dan kanan sekali Shaiful. 

Disini kami berhimpun dan mendengar sedikit tazkirah dari ustaz Shahrul Ifwat, seterusnya kami menjamu selera dengan masakkan yang melazatkan. Lantaran juga kami juga berbasikal mengilingi di sekitar SHE. Apabila selesai program di situ, maka berakhirlah aktiviti Family Day pada hari itu. Sangat berterima kasih kepada AJK pelaksana yang bertungkus lumus dalam menjayakan program sebegini.


Akhirul Kalam,

Jadi itulah serba sedikit nota ringkasan yang Ustaz Shahrul Ifwat sediakan, untuk di kongsi bersama. 3 tempat menarik itu mempunyai pelbagai ibrah yang banyak perlu di ambil dan di pelajari. Seterusnya juga untuk adik beradik Nubala', kita hidup disini sebagai orang yang musafir, jauh dari mata ibu dan ayah. Maka sahabat-sahabat yang dekat dengan kitalah menjadi ibu ayah kita.

Selangkahnya itu, tidak dapat tidak aktiviti sebegini wajar di teruskan lagi, untuk merapatkan ukhwah sesama kita, biar berbeza pendapat sekali pun, akan tetapi kita boleh duduk semeja, bercanda dan bergurau senda. Perjuang kita disini jauh lagi, jadi harap sesama kita dapat menjaga ukhwah di hati, selaras dengan tema "Nubala' Di Hati Ukhwah Di Sepakati".

Bergambar sebaik sahaja selesai semua aktiviti serta ingin berangkat pulang. 
Ashraf Hadi 
20.1.2013
Mafraq Jordan.  

2 ulasan: